Žijme zdravě ! Co se vysílalo v roce 2013 ?

První díl byl tak trochu o statistice. V České republice i na Slovensku patříme bohužel k té obézní části populace. Nejtlutší jsou sice Američané, ale my od  nich nejsme tolik vzdáleni. Mnozí hledají zázračnou formuli na štíhlost. MUDr. Leoš Středa připomněl výrok prof. Štěpána Svačiny, který hovořil o tom, že u nás se za nesmyslné přípravky na hubnutí utratí mnohem více, než kolik je vynaloženo na seriózní léčbu obezity.  Prof. MUDr. Štěpán Svačina je přednostou 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a tématům výživy a obezity se věnuje dlouhá léta.

Druhý díl byl praktický. Které výrobky vybírat v obchodech. Jaký význam má označování dia a light. Proč nemáme hledat nízkotučné jogurty. MUDr. Leoš Středa svou výživářskou abecedu ukončil tématem metabolického syndromu. To je z hlediska medicíny největší strašák obezity. Přidružené komplikace, které mohou vést ke vzniku cukrovky, srdečních a cévních onemocnění a bohužel i některých nádorových onemocnění. Obezita vzniká kombinací genetických faktorů a nesprávné výživy. Genetické faktory ovlivnit neumíme, výživu ano.

Třetí díl se týkal odborníků na výživu. Jak poznat toho správného? Jakou kvalifikaci mají lékař či dřívější dietní sestry, kde se dá výživové poradenství studovat? MUDr. Leoš Středa upozornil, jak málo se tématu zdravé výživy věnují české státní instituce, kdy například rekvalifikační kurz na výživového poradce má až 5x méně vyučovacích hodin než kurs pro barvení textilií. Jako by příslušným úřadům ani nezáleželo, jak zdravá bude naše populace. Úřady se spíš zaměřují na vybírání pokut, než by preventivně věnovali čas přípravě a vzdělávání.

Ve čtvrtém díle jste se mohli dozvědět něco málo o historii známé Atkinsovy diety. Proč se dieta nesetkala s velkým úspěchem u odborníků? Jak hubnout a zhubnout pouze podkožní tuk a ne svalovou hmotu? Odpovědí na tuto otázku je dieta (Atkinsova, Dukanova, StředaForm), při které se maximálně omezuje příjem sacharidů. Vysílání bylo tedy také o sacharidech. Sacharidy patří v naší výživě k základním makronutrientům. Dodávají organismu energii v menším množství, než například tuky. Na druhou stranu je nadměrný příjem sacharidů škodlivý zejména v případě, kdy jsou konzumovány ty sacharidy, které mají vysoký glykemický index. Pod pojmem sacharidy si nesmíme představovat jen cukry, kterým si sladíme například kafe nebo čaj. Sacharidy jsou obsaženy např. v mouce a veškerých přílohách, ovoci a také zelenině.

V pátém díle byla řeč o vláknině. Existují dva druhy vlákniny. Jedna je rozpustná a jedna je nerozpustná. Většina lidí si právě pod pojmem vláknina představuje tu vlákninu, která absorbuje vodu a je schopná bobtnat a toto bobtnání potom způsobuje pocit nasycení v žaludku. Druhý typ je vláknina nerozpustná. Má zásadní výhodu, že se z trávicího traktu nevstřebává a není pro organismus kalorickým příjmem. Působí očistně na trávicí trakt, někdy se jí říká střevní kartáč. Závěr povídání byl cholesterolu. Ten se dělí na hodný HDL cholesterol a zlý LDL cholesterol.

Další díly jsou ke shlédnutí zde.

   


O autorovi: MUDr. Leoš Středa přední odborník na hubnutí a diety. Zakladatel oboru estetická medicína u nás, který léčil významné celebrity. Jeho dieta StředaForm ke snižování nadváhy ho proslavila nejvíc. Je lékař, učí na několika vysokých školách v Praze i v zahraničí, je autorem odborných knih, vyvíjí léčebné a kosmetické přístroje, diety a dietní přípravky, jeho oborem je zdravá strava. Na Tip rádiu vysílá každou středu od 16 hodin.

 

Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí